The Dark Knight - hyllning och försvar

The Dark Knight är inte bara en av de bästa superhjältefilmerna som någonsin gjorts det är säkerligen nåt av det bästa som kommer släppas i år. Därmed vill jag också säga att laddar ni ner den här filmen gör ni er själva en stor jävla otjänst. Filmen ska ses på bio och det kommer va det bästa ni lagt pengar på sen länge.

Att ta på sig och skriva recenssion känns onödigt eftersom de flesta kritkerna redan gett filmen ett bra betyg även om alla fyrororna borde vara femmor.

Vi kan bara snabbt konstatera att:
- Filmen är till och med bättre än Batman Begins
- Det är bra att Katie Holms valde att inte va med och att Maggie Gyllenhaal fick hennes roll
- Heath Ledger SKA ha en postum Oscar för sin insats som Jokern för han är helt jävla genial
- Det egentligen skulle kunna vara en kriminalfilm bara med en superhjältetvist.
- Det är den första film jag kommer se mer en än gång på bio sedan Jumanji när jag var åtta.

Enda invändningen är att Aaron Eckhart inte funkar hela vägen igenom.

Och till försvar (med fet nördvarning):

Kritiker hävdade att batman var en träig hjälte: Den distinkta skillnaden i den nonchalanta playboyen Bruce Wayne som kidnappar en ryskbalett som täckmantel för ett Batman-uppdrag mot den mörka och tysta brottsbekämparen är bevis nog för detta. Det sker en utveckling från att första filmen när Batman uppstår med målet att bli en symbol för rättvisa om kamp mot kriminalitet och till i den nya filmen var tyngd över sin egen roll i en stad där kriminaliteten istället ökat och börjat slå hårdare tillbaka. Bruce Wayne brottas med att vara ett moraliskt riktmärke för allmänheten i en värld där man kanske måste bekämpa brott enligt öga för öga tand för tand. I nästa film kommer vi garanterat möta en ännu mörkare riddare.

Att det skulle vara ofrivilligt roligt med Batman mörka röst: Hej, hans andra identitet är en tokkänd miljardär om han skulle använda samma röst så skulle han va körd. Själva idén till Batman är att han ska vara hotfull och mörk, ingen visecracking nätsvingare eller nobel Stålman, rösten passar in till rollen.
 
Kulturradions recensent anser att de moraliska temana är ihåliga p.g.a av att de säger emot sig själva: I Batmans värld behövs det två riddare. Batman ser inte sig själv som den absoluta och bästa lösningen på brott men den är nödvändig. Hervey Dents lagriktiga brottbekämpare står fortfarande för symbolen som vad som är gott. Problemets komplexitet belyses ur flera vinklar och funkar utmärkt.      


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0